Logo Institutii

Micula

Primele informatii despre aceasta asezare dateaza din 1216. Intr-o scrisoare de donatie, Regele Andrei al II -lea daruieste tinutul ce azi poarta denumirea de Micula, Grofului Merk pentru merite deosebite.

In 1456 in timpul domniei lui Ladiszlau al V–lea este conceputa stema acestui tinut.

In 1657 Mikulai Andras a turnat un clopot pe care figureaza blazonul familiei sale ce se afla si azi in turnul bisericii Reformate din localitate.

Locuitorii acestui loc nu au fost ocoliti de framantarile luptelor oastei tatare. Astfel in 1717 aproximativ 12 mii de tatari, au ucis copii, parinti, bunici, jefuind tot ce gaseau in cale. Locul in care s-a produs masacrul poarta azi denumirea de “Dambul Tatarilor”.

Mai tarziu, in 1897 copiii acestui loc au beneficiat de prima scoala. Aceasta se numea „Scoala Populara” si era finantata de catre biserica Reformata.

Dupa 14 ani, in 1911 a luat fiinta prima scoala de stat care a functionat paralel cu Scoala Reformata pana in 1948, cand reforma scolara sisteaza functionarea oricarei alte forme de invatamant.

In 1901 a fost intocmita prima harta cadastrala, ce a suferit modificari de-a lungul timpului.

In 1948 s-au stabilit hotarele acestei comune si denumirea acesteia.         

Cu toate ca liniile de cale ferata tranversau comuna, statie in anul 1869 nu exista.

Se povesteste de existenta unei mori de apa ce apartinea Grofului Rafael in anul 1216 si care era amplasata pe raul Tur astfel incat oamenii ce locuiau de-o parte si de alta a Raului Tur, veneau zeci de kilometri cu carutele pentru a-si macina graul. Aceasta moara prin descendenti a revenit familiei Mikula, iar in 1842 a revenit familiei Gagoczi. 

Mai tarziu a functionat si o moara cu aburi, de care comuna a beneficiat pana in 1974.

Incepand cu secolul XIX, evreii se evidentiaza in acest tinut.Avand un spirit intreprinzator acestia in curand ajung cei mai bogati locuitori. Printre cele mai bogate familii amintim: 

  • Galgoczi 
  • Ostroviczki
  • Kölcsey

Comuna a beneficiat de mijlocul de transport feroviar cu ajutorul Guvernului Austriac. Moara cu aburi – a fost meritul evreilor iar baile termale au fost realizate de catre vechii mosieri.

In 1921 se construieste cladirea in care functioneaza Primaria Micula iar in aceeasi perioada functioneaza si posta telegraf.    

Locuintele localnicilor erau amplasate astfel: Feudalii, proprietarii de pamant locuiau in centru, iar in partea stanga erau amplasate casele iobagilor.

In 1925 a luat fiinta colonia Micula Noua, azi satul Micula Noua. Din documentele gasite in 1957, rezulta ca, colonia avea 112 case si 614 locuitori.

Intre 1925 -1940 Benea Vasile este secretar al comunei, el a construit din materialele locuintelor evreilor deportati (a vad. Muller) scoala si gradinita din satul Micula Noua.  

Din 1932 apar primele familii de ruteni in comuna.

In 1950 a fost infiintat Cooperativa Agricola de Productie (C.A.P.).

In 1957, in Micula existau 2047 locuitori.

Caminul Local din localitate a fost construit pe fosta mosie a familiei Ostroviszki.

La data de 10 februarie 1961 incepe electrificarea comunei.
Intre anii 1964 – 1965, s-a deschis scoala cu cls I- VIII Micula.

Cel mai reprezentativ intelectual al comunei a fost Gellert Sandor, profesor, poet si scriitor.

 http://www.primariamicula.ro/