Logo Institutii

Turulung

Conform descoperirilor arheologice de pe raza comunei Turulung, reiese ca aceasta zona a fost locuita inca din paleolitic. Uneltele de piatra cioplita si monedele celtice datand din secolele III si II i.e.n.

Urmatoarele descoperiri si insemnari sustin ca in secolele VI-VII e.n. zona a fost ocupata de populatie de origine slava, iar dupa anul 1000 maghiarii au fost cei care au preluat controlul asupra zonei, acest teritoriu devenind unul privilegiat al regilor maghiari – Terestrae sanctorum regum.

In anul 1241 in timpul invaziei tataresti, localitatea existenta in aceasta zona a fost distrusa. Dupa 1399, Regele Sigismund a daruit localitatea familiei baronilor Perenyi care a detinut mosia pana in anul 1920. Incepand cu 1550, la initiativa baronului Perenyi Janos s-a infiintat primul targ al zonei.

Religia de baza era cea romano-catolica pana in anul 1576 cand familia Perenyi a trecut la cultul reformat.

Castelul aflat in proprietatea baronilor, care se afla in curtea scolii, a fost devastat de catre turci. incepand din 1745 zona este populata cu svabi adusi din Germania si din alte localitati ale judetului Satu Mare.

La 1848, o parte a populatiei comunei a participat la revolutie, revendicandu-si drepturile asupra pamantului lucrat. Abia in 1866 au fost improprietarite 167 de familii de iobagi.

Dupa unirea Transilvaniei cu Romania din 1918, Turulung a devenit o localitate puternica a judetului Satu Mare. In 1923 s-a infiintat satul Draguseni prin cele 60 de familii de romani veniti din Ucraina si din judetul Maramures. 
Odata cu instaurarea regimului comunist, in 1945 aproape 90 de persoane de origine svaba au fost deportate in regiunea Krivoj-Rog din Rusia. Apoi, in anul 1950, a fost infiintat CAP Turulung, iar in anii 1960 comuna a fost electrificata.

Prezentare generala

Comuna Turulung este situata in Nord-Estul judetului Satu Mare in apropierea granitei cu Ungaria si Ucraina, la 26 de km de Satu Mare. Distantele fata de localitatile invecinate se prezinta astfel: 

  • la Nord se afla Halmeu la 8 km pe granita cu Ucraina, 
  • la Nord-Est se afla satele Babesti si Turti la distante de 5 si respectiv 18 km, 
  • la Est se invecineaza cu Gherta Mica, la 12 km in Sud se afla Livada si Baia Mare la 57 de km,
  • la Vest se afla Agris si Micula la aproximativ 15 km.

Comuna Turulung este formata din trei localitati: Turulung, Draguseni si Turulung-Vii.   

Suprafata totala a comunei Turulung este de 5762 de hectare, din care localitata de resedinta are 3466 ha, Draguseni – 1252 ha si Turulung-Vii 300 ha. De asemenea alte 744 de hectare sunt acoperite cu tufarisuri, belti, drumuri, rauri sau canale.

Legatura dintre comuna Turulung si municipiul Satu Mare este facuta de drumul european E81 care constituie in acelasi timp strada principala a comunei. Strazile laterale din comuna sunt: Viilor, Victoriei, Aurora, Pasunii, Targului, Parcului, Vasile Alecsandri, Podului, Turului in localitatea Turulung iar in localitatea Draguseni: Mara, Parului, Pasunii, Budestean, Livezii si Dobrihat.

Statia de cale ferata cea mai apropiata este cea din Halmeu la circa 8 km de Turulung. Localitatea de resedinta are trei biserici: romano-catolica, reformata si greco-catolica precum si un castel care a apartinut familiei Perenyi si un sanctuar.

In localitatea Turulung-Vii de asemenea exista sanctuarul Sf. Donat.

www.primariaturulung.ro