Logo Institutii

Căuaș

Comuna Cauas este situata in partea de vest a judetului Satu Mare, la nord de orasul Tasnad. Se invecineaza la nord cu municipiul Carei, la est cu comuna Moftin si Craidorolt, la vest cu comuna Tiream si Santau, iar la sud cu orasul Tasnad.

Relatiile in teritoriu se asigura prin DN 1F, DJ 195C, DC 50, si DC 51.
Conform P.A.T.J. (Plan de Amenajare a Teritoriului Judetean) comuna Cauas intra in zona de influenta a orasului Tasnad Si Carei.
Comuna Cauas cuprinde localitatea Cauas ca sat resedinta de comuna si satele apartinatoare: 

 • Ady Endre,
 • Ghenci,
 • Ghilesti,
 • Hotoan,
 • Radulesti.

Satul Cauas este astestat documentar din anul 1215, 

 • Ady Endre din 1320,
 • satul Ghenci din anul 1418,
 • Hotoan inca din 1213
 • satele Ghilesti si Radulesti din 1954.

    In apropierea satului Radulesti a existat in evul mediu satul Yled care astazi insa nu mai apare pe harta, dar care a fost atestat in documente din anul 1205.
Pe teritoriul comunei s-au descoperit un numar semnificativ de vestigii arheologice care dateaza din epoca pietrei slefuite (neolitic) si pana in perioada cand localitatile apar in documentele medievale.
Au fost descoperite pana in prezent urme arheologice in 56 de puncte distincte din zona comunei Cauas, cele mai multe fiind in jurul satului Ghenci.
De asemenea se impun descoperirile de la Cauas din 1985 cand s-au gasit vase de lut, piese de bronz si aur. Tot la Cauas exista o cetate de pamant de la inceputul epocii fierului (aproximativ 1000-900 i.Hr.). De la Hotoan se pot aminti doua tezaure de monede feudale din argint care contin piese emise dupa anul 1400.
Conform datelor furnizate de consiliul local, populatia la nivelul anului 2003 se prezenta dupa cum urmeaza: 

 • satul de resedinta, comuna Cauas – 719 locuitori, 
 • Ady Endre – 1870 locuitori, 
 • Ghenci – 1226 locuitori, 
 • Ghilesti – 126 de locuitori, 
 • Hotoan – 195 locuitori
 • Radulesti – 113 locuitori.

Relieful si clima
Relieful comunei este unul de campie, fiind situata in asa numita „Campia Eriului”. Datorita formei plane a reliefului, exista un numar insemnat de canale pentru colectarea apelor de ploaie. Teritoriul comunal este traversat de canalele Ier si Chechet. Canalul principal al vaii Ierului are o lungime de 91 km incepand la Eriu-Sincrai si atingand granita Romaniei cu Ungaria la Diosig.
Clima este temperat continentala, valoarea medie a temperaturii fiind vara situata in jurul valorilor de 20 grade – 25 grade C si iarna intre -5 grade si +10 grade Celsius. Cantitatea de precipitatii este min. 100mm/m grade si maxime de 700mm/m grade.

Relatii economice
Comuna Cauas este situata in partea de vest a judetului Satu Mare, la nord de orasul Tasnad. De asemenea se invecineaza cu municipiul Carei la nord, cu comunele Moftin si Craidorolt la est, la vest cu comunele Tiream si Santau, iar la sud cu orasul Tasnad. Relatiile in teritoriu se asigura prin DN 1F, DJ 195C, DC 50 si DC 51.
Conform planului de amenajare a teritoriului judetean, comuna Cauas intra in zona de influenta a oraselor Tasnad si Carei.
Structuri de P.S.V. si protectie civila constituie comitet, centru operativ, cadru tehnic, inspector de protectie civila Consiliul Local pentru Situatii de Urgenta
Serviciul de Urgenta Voluntar de categoria a II – a

 • utilaj de stingere – 4
 • pompieri angajati – –
 • pompieri voluntari – 32

Surse de alimentare cu apa in caz de incendiu:

 • Fantani din curtile gospodariilor, balta din localitatea Ghenci
 • Raul Ier in loc. Cauas
 • Raul Chechet in loc. Ghilesti.

Comuna Cauas are amplasamentul la intersectia dintre drumul national 1E si drumul judetean 195C. Prin drumul national se leaga in partea de nord de municipiul Carei, respectiv de granita cu Republica Ungara, iar in partea de sud, de orasul Tusnad, respectiv de judetul Salaj. 
Prin drumul judetean se leaga de satele apartinatoare comunei: Hotoan si Ady Endre.
Drumul national traverseaza comuna pe o lungime de 1,45 km. Strada peste care se inscrie este asfaltata cu doua benzi de circulatie avand o latime insuficienta in cazul deschiderii traficului la granita cu Republica Ungara. Intersectiile cu strazile laterale nu sunt amenajate, astfel razele de racordare existente la marginea partii carosabila nu respecta normativul privind proiectarea intersectiilor de strazi si lipsesc semnele de circulatie.
Drumul judetean 195 C traverseaza localitatea pe o lungime de 0.85 km este de pamant amestecat cu piatra intr-o stare foarte proasta.
Din drumul national si din drumul judetean se ramifica celelalte strazi ale comunei, ele fiind de pamant, in timpul precipitatiilor devin necirculate.
Ele insumeaza o lungime de 5.54 km.

Satul Ghenci este traversat de drumul national 1F pe o lingime de 2.37 km si de drumul comunal 51 pe o lungime de 1.36 km. In afara de strada peste care se inscrie drumul national, care are o imbracaminte asfaltica in stare buna, toate celelalte strazi sunt de pamant. Ele au o lungime totala de 7.63 km.

Satul Ady Endre este traversat de drumul judetean 195C pe o lungime de 0.74 km si de drumul comunal 50 pe o lungime de 0.64 km. Celelalte strazi ale localitatii au o lungime totala de 3.07 km. Toate strazile sunt de pamant.

Satul Hotoan este traversat de drumul judetean 195C pe o lungime de 1.17 km. Celelalte strazi alcatuiesc o lungime totala de 2.08 km. Toate strazile sunt de pamant, aflate intr-o stare proasta.

Satul Radulesti este traversat de drumul comunal 50 pe o lungime de 0.61 km. Lungimea totala a celorlalte strazi este de 1.99 km. Ele sunt de pamant in stare proasta.

Satul Ghilesti este traversat de drumul comunal 41 pe o lungime de 1.25 km. Strada peste care se inscrie drumul comunal este si singura strada a localitatii. Fiind de pamant este greu accesibila in timpul precipitatiilor.

Circulatia pietonilor se desfasoara pe trotuarele existente pe langa garduri si pe partea carosabila.
In ceea ce priveste transportul atat cel de marfuri cat si cel de calatori se desfasoara cu ajutorul vehiculelor pe reteaua de strazi existanta si pe calea ferata care trece la 3.5 km de Cauas.

Intravilan existent. Zone functionale. Bilant teritorial
Intravilanul existent s-a materializat prin corelarea limitelor si suprafetelor aflate in evidenta Oficiului Judetean de organizare a teritoriului agricol ce cele aflate inevidenta Consiliului local.
Bilantul teritorial al suprafetelor cuprinse in limita teritoriului administrativ prezinta categoriile de folosinta ale terenurilor, grupate pe teritoriul extravilan, teritoriul intravilan si total.
Bilantul teritorial al categoriilor de folosinta pe intreaga suprafata a teritoriului administrativ, permite deducerea suprafetei intravilanului existent prin aditionarea la suprafetele OJCGC a zonelor construite existente necuprinse, precum si a suprafetelor – constructii in extravilan.
    
Caracteristici geotehnice
Comuna este situata din punct de vedere seismic in zona seismica „E” cu coeficientul Ks=0.12, perioada de colt=0.7 sec.
    Nivelul apei freatice, in general, se gaseste la 3.50 m adancime.

Riscuri naturale
Pe teritoriul comunei Cauas nu se prezinta riscuri naturale, digurile cursurilor de apa sunt corespunzatoare.

www.primariacauas.ro